Do uprawy warzyw na domowe potrzeby nie jest potrzebne nic więcej jak taras, balkon czy nawet parapet i oczywiście odrobinę chęci. Samodzielnie wyhodowane warzywa nie tylko są zdrowe i smaczne, ale też wolne od szkodliwych związków chemicznych. Dodatkowo samą frajdę sprawia obserwacja tego jak dojrzewają na naszych oczach. Czas zatem na założenie przydomowego warzywnika!

Domowy warzywnik należy założyć w miejscu o dostatecznej ilości światła słonecznego, najlepiej z południowej strony – dobra lokalizacja to bowiem pierwszy krok do sukcesu. Kolejnym jest zaopatrzenie się w odpowiednie podłoże, najlepiej w ziemię przeznaczoną do warzyw lub żyzne podłoże wzbogacone torfem.

Jeśli planowana jest uprawa warzyw z nasion potrzebne są nieduże pojemniki, większe na gotowe sadzonki czy rozsady. Dobrym rozwiązaniem jest również skrzynka przykrywana szklaną pokrywą przeznaczoną na wysiew. Niewielkie modele bez problemu mieszczą się na balkonie.

W przypadku uprawy ogrodowej tylko niektóre warzywa mogą być wysiewane wprost do gruntu, inne zaś wymagają inspektu. Na rabaty należy przenosić te siewki, które są już dojrzałe lub gotowe, będą wówczas szybciej owocowały w donicach na parapetach. Pamiętać trzeba, że wszystkie pojemniki muszą mieć w denku otwory, które pozwolą na odpływ nadmiaru wody z ziemi oraz na dotlenienie podłoża.

Przed przystąpieniem do wysiewania konieczne jest zapoznanie się z informacją widniejącą na opakowaniu nasion, to tam zwykle umieszczona jest specyfika danej rośliny, wymagania i jej sposób siewu. Należy stosować się do podanych wskazówek szczególnie ze względu na okres, w którym powinno rozpocząć się hodowlę. Oprócz nasion na rynku istnieją również gotowe donice z gotowymi sadzonkami oraz taśmy z nasionkami rozmieszczonymi w odpowiedniej odległości od siebie, którą wystarczy tylko rozłożyć w gruncie.

Do przydomowych upraw warzywnych najlepiej nadają się takie warzywa jak: papryka, pomidory, marchew, pietruszka oraz jej nać, rzodkiew, cebula, seler korzenny i naciowy, sałata, szczypiorek, dynia oraz patison.

Posadzone czy też zasiane warzywa wymagają pielęgnacji i doglądania co wiąże się z ich obfitym podlewaniem. Codziennie należy dbać o odpowiednią ilość wody by nie doszło do przesuszenia ziemi. Możliwe jest również zastosowanie nawozu startowego, który wzbogaca podłoże, substancji ograniczających rozwój szkodliwych organizmów oraz środków grzybobójczych. Sadzonki nie powinny narażone być na podmuch sinych wiatrów. Stosując się do powyższych wskazówek, pozostaje tylko czekać na dorodne warzywne plony.