Okap

metalenokapen

Okap to element wyposażenia kuchni, który choć nie jest obowiązkowy i niezbędny, to bez wątpienia będzie bardzo przydatny. Nie każdy chce, by zapachy potrawy, którą przyrządzają, rozchodziły się po całym domu. Tym bardziej, że niektóre rzeczy niezbyt przyjemnie pachną, gdy są przygotowywane.
Dlatego też, dobrze jest zainwestować w okap właśnie. Większość dostępnych na rynku urządzeń tego typu, może pracować w dwóch trybach. Pierwszy to tryb pochłaniacza.  Wykorzystuje on filtr węglowy znajdujący się w okapie, do oczyszczenia powietrza, które przez niego przechodzi. Powoduje on cyrkulację tego samego powietrza wewnątrz kuchni. Drugą możliwością, jest tryb wyciągu. Aby działać w ten sposób, okap musi być podłączony do przewodu wywiewnego o średnicy 125-150mm.
Montując okap, należy uważać na system wentylacyjny którym mamy w domu. Jeśli zdecydujemy się na okap który jest podłączony do przewodu wywiewnego, powinniśmy solidnie wszystko przemyśleć. Może on zaburzyć wentylację wewnątrz domu i mieć zły wpływ na kominek czy kocioł gazowy, co może być niebezpieczne. Konieczne w takim wypadu będą czujniki czadu.
Okapy dzielimy ze względu na to, do jakiego położenia są przystosowane. Mamy, zatem najpopularniejsze modele przyścienne, modele narożne i podszufladkowe czy uchylne. Wybieramy model, który będzie odpowiedni do planowanego położenia kuchenki oraz zgodny z naszą aranżacją kuchni.  Należy pamiętać że okapy potrafią być dosyć głośne. Najmocniejsze modele wyciągowe bez problemu przekraczają próg 70 decybeli, przez co mogą być uciążliwe. Dlatego też, warto zastanowić się nad pochłaniaczem, który potrafi być znacznie cichszy. Jednak nawet najmocniejsze modele posiadają dziś możliwości regulacji, co za tym idzie, nie zawsze muszą pracować „pełną parą”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *